19 oktober 2009

baka..baka...

Igår bakade vi bröd hela lilla familjen :o) Vi hittade ett recept på en köpt bröd påse som lät mumsigt. Och när Andreas sa att han hade lust att baka så var det bara att ta tillfället i akt och låta honom gå loss i köket med bakmaskin och mjölpåsar. Och brödet blev faktiskt riktigt gott också...bara en sån sak :o)


Silaz var nog den som hjälpte till minst haha han låg på golvet och lekte och tjoade :o)


Men Douglas han var så här glad över att han fick hjälpa pappa med att "bocka" och lite trött var han också som ni ser :o)

Brödet blev faktiskt så gott att vi på direkten bestämmde att vi minsan ska baka det igen.
Och det tycker jag att ni alla ska prova att göra också. Så därför prackar jag här med på er receptet ;o)

Lantbröd med havssalt!
(2 bröd)
0,5dl vetekross
0,5dl linfrön
2dl havregryn
50g jäst
4+2dl vatten
2tsk havssalt
25g flytande margarin el 2msk olja (vi tog olja)
3,5dl rågsikt
ca. 11dl vetemjöl special (funkar med vanligt vetemjöl också)

Blötlägg vetekross, linfrön och havregryn i 2dl vatten i 20 min. Lös jästen i 4dl vatten (ca. 37 gradigt) och blanda med det blötlagda och resten av ingredienserna. Arbeta degen tills den känns smidig, minst 5 min med maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa under bakduk 30 min. Knåda degen lätt, forma till två längder och lägg i 1,5-litersformar. Låt jäsa under bakduk ca. 45 min. Värm ugnen till 250 grader. Pensla bröden med vatten och strö på lite rågsikt. Snitta bröden med tandad kniv. Sätt in i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda ca. 30 min. Låt svalna på galler utan bakduk. Njut!


2 kommentarer:

micka87 sa...

Du kom aldrig idag , Tajt med barnvaker?

micka87 sa...

Hej.
Jag har anmält Milton till babysång efter Jul. och det är på Måndagar så då får hon gå Mån, Ons o tors 9-14 ist. För barnvakt till babycafet har jag alltid. hoppas du lyckas bättre med det till näta gång då! vore kul o ses. kram